Du har bestämt dig för kreditkort grattis! Så här ansöker du

Grattis till ditt val av ditt nya kreditkort! Då var det dags att skicka in ansökan!

Det lättaste sättet att ansöka om ett kreditkort är via kortutgivarens egen hemsida. Där kan du även läsa om kortet mer i detalj samt bekanta dig med kortens räntor, villkor, avgifter med mera som kan vara bra att veta innan själva ansökan.

På sidan finns antingen en länk som skickar dig vidare till ett formulär som du kan fylla i direkt på skärmen och sedan signera med ett elektroniskt bank-ID, eller så kan du skriva ut en ansökan eller be om att få en ansökningsblankett hemskickad om du inte har tillgång till en skrivare. Du kan även hämta ansökningshandlingar på ditt lokala bankkontor eller butik som erbjuder kortet.

När du väl har fyllt i din ansöka och skickat in den, så kommer den att registreras hos kortutgivaren för att sedan behandlas. Behandlingstiden för en nyansökan varierar och ligger oftast på ca 1-3 veckor.

Under ansökningens behandling så kommer en kreditupplysning att göras, för att säkerställa att din ekonomi klarar av ett kreditkort. Bankerna kommer inte att godkänna din ansökan om det finns betalningsanmärkningar eller många öppna krediter eller lån. Om allt ser bra ut och man gör bedömningen att detta kort passar dig och din ekonomi, så kommer man att skicka ut kortet hem till dig via post. Antingen kommer det i ett rekommenderat brev som du får hämta ut hos ditt postombud, eller så kommer det hem i brevlådan men då inaktivt. Du aktiverar ditt kort genom att göra ett köp och slå in din pinkod. PIN-koden får du hos vissa utgivare bestämma själv, eller så får du en bestämd PIN-kod hem ett par dagar innan ditt kort anländer som ett rekommenderat brev.